زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

اتباع به قرآن (قرآن)





خداوندقرآن را به عنوان حجت و برهانی روشن برای انسانها فرستاد تا به واسطه پیروی از آن هدایت شده و نجات یابند.


۱ - تمسک به قرآن و بهشتی شدن



چنگ زدن به قرآن، از اسباب ورود به بهشت :
«یـایها الناس قد جآءکم برهـن من ربکم و انزلنآ الیکم نورا مبینا فاما الذین ءامنوا بالله و اعتصموا به فسیدخلهم فی رحمة منه و فضل...» «ای مردم در حقیقت برای شما از جانب پروردگارتان برهانی آمده است و ما به سوی شما نوری تابناک فرو فرستاده‌ایم و اما کسانی که به خدا گرویدند و به او تمسک جستند به زودی (خدا) آنان را در جوار رحمت و فضلی از جانب خویش درآورد...» (بر این اساس که ضمیر «به» به «نور» در آیه قبل برگردد که منظور از آن قرآن است.)
یا ایها الناس: این آیه خطاب به پیروان ادیان دیگری است که در این سوره، به بیان سرگذشت و افکار و عقاید آنها پرداخت.
قد جاءکم برهان من ربکم: ‌ای مردم، بر شما از جانب خداوند، حجتی نازل گردید که بر صحت گفتار پیامبر گرامی اسلام، دلیلی روشن هست: این حجت، بقولی حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و معجزاتش و بقولی قرآن کریم است.
و انزلنا الیکم نورا مبینا: و با او بسوی شما نوری آشکار فرستادیم که حجت او را پرتو افکنی کند و شما را براه نجات، راهنمون گردد. این نور، بقول مجاهد،قتاده و سدی، قرآن و بنا بروایتی از امام صادق علیه‌السّلام ولایتعلی ع است.
فاما الذین آمنوا بالله و اعتصموا به فسیدخلهم فی رحمة منه و فضل، آنان که به یگانگی خداوند اعتراض و پیامبرش را تصدیق کنند و به نوری که بر پیامبرش نازل کرده، تمسک جویند، خداوند آنان را در رحمت و نعمت خود- یعنی بهشت- و فزونی پاداش که تفضل خداوند و زاید بر استحقاق ایشان است، داخل خواهد کرد.
[۸] ترجمه تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۱۷۰.


۲ - قرآن نور هدایت



مراد از نور، چیزی به جز قرآن نمی‌تواند باشد، چون در باره اش فرموده: " و انزلنا الیکم نورا"، ممکن هم هست مراد از برهان نیز قرآن باشد و این دو جمله بنا بر این مؤکد یکدیگرند.
" فاما الذین آمنوا بالله و اعتصموا به... " این جمله ثواب کسانی را بیان می‌کند که برهان پروردگار خود را و نور نازل از ناحیه او را پیروی کرده‌اند.
می‌گوید: "‌ای مردم از طرف پروردگار شما پیامبری آمده است که براهین و دلائل آشکاری دارد و همچنین نور آشکاری بنام قرآن با او فرستاده شده که روشنگر راه سعادت شما است".
منظور از" برهان" در آیه فوق چنان که جمعی از مفسران گفته‌اند و قرائن گواهی می‌دهد، شخص پیامبر اسلام صاست و منظور از" نور"،قرآن مجید است که در آیات دیگر نیز از آن تعبیر به نور شده است.
در آیه بعد نتیجه پیروی از این برهان و نور را چنین شرح می‌دهد: " اما آنها که به خدا ایمان آوردند و به این کتاب آسمانی چنگ زدند بزودی در رحمت واسعه خود وارد خواهد کرد و از فضل و رحمت خویش بر پاداش آنها خواهد افزود و به صراط مستقیم و راه راست هدایتشان می‌کند".

۳ - پانویس


 
۱. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۳. مجمع البیان، ج۳، ص۲۵۲.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۶. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۸. ترجمه تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۱۷۰.
۹. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۱۰. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۱۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۵، ص۲۴۸.    
۱۲. تفسیر نمونه، آیت‌الله مکارم شیرازی، ج۴، ص۲۳۴.    


۴ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اتباع به قرآن».    


رده‌های این صفحه : موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.